És fordítva mi a helyzet? – Amikor az angol tanul magyarul

Lépten-nyomon hangoztatjuk mindenféle fórumokon, tanórákon és úgy általában világszerte, hogy az angol azért jó, mert viszonylag egyszerűen és könnyedén elsajátítható azon a szinten, mely tökéletesen elegendő önmagunk megértetéséhez és környezetünk értelmezéséhez, vagy ahogyan mondani szokás: hogy ne adjanak el bennünket kilóra.

Rendben van ez így, nem is vitás, hogy jóval egyszerűbben fel lehet venni a fonalat az angollal, mint mondjuk a spanyollal, vagy a csehvel, de azért hagyjuk meg az angol nyelv összetettségének javára, hogy bizony professzionális szinten már meggyűlik vele a bajunk bőségesen.

No de mi a helyzet akkor, ha egy angol anyanyelvű beszélő dönt úgy, hogy megpróbálkozik a nyelvészek szerint is egyik legösszetettebb, ma is rengeteg ember által beszélt nyelv elsajátításával, konkrétan nekifog magyarul tanulni?

Érdekes módon a kiejtés a legtöbb angol és amerikai számára nem okoz különösebb problémát. Eleinte persze küzdenek az olyan magánhangzóinkkal, mint az ö, vagy az ü,de hamar belejönnek. Érdekes, hogy sok amerikai, miután megtanul magyarul, különös módon sokszor kísértetiesen hasonló módon kerekíti a szavakat, mint egy-egy dialektusunkat beszélő magyar. Némely amerikaiak a zárt á használatával egy kissé úgy beszélnek, mint a felvidéki magyarok, mások a Gyergyó-környéki dialektushoz hasonlóan beszélnek. Érdekes kombináció valamennyi megoldás, vagy megoldás helyett inkább véletlen szülte eredmény.

Ez a véletlen valójában nem olyan nagy rejtély, hiszen az amerikaiak meglepően sok fonémát ejtenek hasonlóképpen, mint a magyar kistérségek sajátos nyelvváltozatait beszélők.

A legnagyobb gondot tehát nem a kiejtés, hanem a logika megértése okozza. A mi nyelvünkbe rejtett gondolkodásmód közel sem az indoeurópai nyelvekéhez hasonlatos, így a mondatszerkezetek helyes felépítése legalább akkora gond egy magyarul tanuló angol, vagy amerikai számára, akárcsak felfognia szavak ragozásának elméletét.

Mindezt valójában mi magunk sem értjük, csupán használjuk. Így megy ez.

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük