Az üzleti nyelv tudásának előnye

Nemrég egy előadáson arról beszéltem, hogy milyen versenyhátrányok érhetnek egy magyar céget akkor, ha a munkatársai nem beszélnek vagy nem elég magabiztosan beszélnek angolul.

Az üzleti élet európai körforgásában az angol nyelv közvetítő szerepet tölt be. Ha sikeresen akarunk külföld felé nyitni, elengedhetetlen az angol nyelv tudása, és sajnos a “túlélő” szint nem elég. Vannak akik húzták-halasztották a nyelvtanulást, aztán egyszercsak a külföldi terjeszkedést akadályozza meg a nyelvtudás hiánya. Mások azzal szembesülnek, hogy bár éveket tanulták az idegennyelvet iskolarendszerben, mégsem mernek megszólalni – pedig a tudásuk meglenne.

A 2012-es Eurobarometer statisztikáinál pillanatnyilag nincsen frissebb adatunk, de elmondható, hogy majdnem minden vizsgált ponton Magyarország a sereghajtó között van nyelvtudás tekintetében. A mai huszonéveseknek, sőt a harmincasok jó részének már nem az orosz volt a kötelező idegennyelv, mégis, nagyon kevesen merik azt mondani közülük, hogy igen, ők beszélnek angolul, németül vagy épp franciául.

Mi lehet a gond, hol romlott el a nyelvtanulás?

Rengeteg cikket lehetne erről írni, kivesézni a különböző nyelvtanulási módszereket, összegyűjteni a weben és applikációkon keresztül elérhető nyelvtanuló rendszereket, de a legfontosabb tényezője a nyelvtanulásnak a MOTIVÁCIÓ.

Lehet, hogy ezzel nem leszek túl népszerű a kedves olvasók körében, de sajnos ki kell mondanom: a nyelvtanuló felelősségvállalása nélkül nem lesz soha sikeres a nyelvtanulási folyamat. Mit jelent ez? Leginkább azt, hogy NINCS KIFOGÁS.  A nyelvtanár sosem fogja megtanulni a nyelvet a diák helyett, utat mutat, magyaráz, feladatokon keresztül segít, de a tanulónak magának kell addig gyakorolnia, míg úgy érzi, hogy elegendő, készségszinten elsajátított már valamit. Muszáj időt szánni a nyelvtanulásra, csak ez fog hosszú távon eredményt hozni.

Meg lehet kövezni, de én nem hiszek a csodamódszerekben. Sem az alfa állapotban, vagy speciális hullámokon keresztül történő nyelvtanulásban, sem a “Tanulj úgy nyelvet, mint a gyerekek!”-jellegű módszerekben. Időt és energiát kell fektetni a tanulásba, ez a kulcs, ez a “szupermódszer”.

Az üzleti élet folyamatosan változik, és ezekre a változásokra reagálnunk kell. A szakmai folyóiratok, könyvek a legújabb kutatásokat, eredményeket tartalmazzák, hogyan érjük el ezeket? Beszerezzük eredeti nyelven, vagy megvárjuk, míg valaki lefordítja magyarra? Ez utóbbi persze azt jelenti, hogy valaki MÁR MEGELŐZÖTT minket. Kullogunk a trendek után. Ha gyorsan tudunk reagálni, még lehet szerencsénk – egyszer-kétszer, akár háromszor is. De nem lehet mindig. A trendekről akkor kell tudomást szereznünk, amikor aktuálisak.

Az előadásomban egy példát emeltem ki – anélkül, hogy szakértője lennék a területnek; mindenkit arra bíztatok, hogy a nagy hazai könyvkereskedelmi weboldalakon keressenek rá a Keresőoptimalizálás szóra. Hány találat lesz? Mikoriak a könyvek?

A keresőoptimalizálás egy igencsak aktuális téma, még akkor is kell tudnunk róla, ha ügynökségen keresztül végezzük: hiszen a mi weboldalunkról, a hozzánk betérő vevőkről van szó. Nem hiszem, hogy van olyan cég ma Magyarországon, aki megengedheti azt magának, hogy teljes mértékben kontroll nélkül egy ügynökségre bízza a keresőoptimalizálás feladatát. Vagyis – még ha keveset is- értenünk illene hozzá.  Nyelvtudás nélkül kiesik a kezünkből az irányítás! Egy 2009-es kiadású könyvet fogunk magyarul találni a témában. Mit gondol, mennyire aktuális a web világában egy 2009-ben írt könyv? Azt hiszem nem is kell mondanom…

Nem engedheti meg magának senki, hogy ne beszéljen idegennyelveket. A formát meg lehet választani, a belső motivációt azonban nem tudja senki sem megadni Önnek.  Legyen a trendek része, kövesse a változásokat azonnal. Tanuljon nyelvet!

 

One Comment

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük