A boldogság tanulható?

Röviden: igen!

Hányszor fordult elő már az életünk során, hogy valamilyen feltételhez kötjük a boldogságunkat: “De boldog lennék, ha sikerülne a vizsgám/el tudnék utazni külföldre / nyernék a lottón!”? Kicsit olyan ez, mintha a felelősséget a sors kezébe helyeznénk és mi magunk lemondanánk róla: nincs ráhatásom, tőlem függetlenül következnek be a dolgok; következésképpen a saját boldogságomért nem én vagyok a felelős.

A Sonja Lyubormirsky orosz származású amerika pszichológus által vezetett kísérletek azonban megdöbbentő eredményekhez vezettek:  az emberek boldogsági szintje közötti különbséget 50%-ban a genetikai adottságok, 10%-ban a környezeti tényezők, és 40%-ban a saját szándékos tetteik befolyásolják.

Így talán már annyira nem is hangzik viccesnek az, hogy a boldogság tanulható. Sőt, külföldi, neves egyetemek már olyan kurzusokat kínálnak, amik megtanítanak arra, hogyan legyünk boldogabbak, hogyan éljünk teljesebb életet.

A következőkben 5 olyan, a boldogsághoz köthető angol nyelvű kurzust ajánlok, amik nemcsak pedagógusként, hanem magánemberként is érdeklődésre tarthat számot:

1. The Science of Happiness (UC Berkeley) – 8 hetes kurzus, amely betekintést nyújt a Pozitív pszichológia témakörébe. Tudományos alapokon nyugvó módszerek segítenek abban is, hogy a kurzus résztvevői saját boldogságélményüket növeljék, és lássák is önmagukon a változást.

2. Becoming a Resilient Person: The Science of Stress Management (University of Washington) – Kinek ne jönne jól útmutatás arra az esetre, hogy hogyan kezeljük a stresszes helyzeteket?  8 hetes kurzus, a pozitív változás érezhető lesz a végére!

3. Positive Psychology (The University of North Carolina at Chapel Hill) – Mindössze 6 hetes elköteleződés, és máshogy látod a világot! Minden héten más-és más technika kerül terítékre, amik bizonyítottn növelik a boldogságélményt.

4.   Tibetian Buddhist Meditation and the Modern World (University of Virginia) – Nem kell buddhistának lenni, ahhoz, hogy bizonyos tanításait beépítsük az életünkbe – főleg, ha azok hozzásegítenek egy boldogabb, teljesebb élethez. Meditáció, jóga, mindfulness és sok minden más a témája ennek a 13 hetes kurzusnak.

5. The Year of Happy  – Mindjárt itt az új év, és az újévi fogadalmak közé akár fel is vehetjük azt, hogy boldogabbak leszünk. Igaz, ez a “kurzus” a 2016-os évre szólt, de nem lennék meglepve, ha leporolnák és 2017-ben újra elindítanák. Ha azonban mégsem, az anyagok letölthetők, egy kis szorgalommal átformálhatjuk a teljes jövő évünket. Minden hónapban más téma kerül terítékre, videók, olvasmányok, feladatok formájában.

 

 

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük