A 19-20 század fordulóján is szokás volt a „nyelvi tanulmánykörút”

Korabeli levelekből, naplókból ismeretes, de mégis leginkább az irodalomból értesülhetünk róla, hogy az 1800-as éve végén, 1900-as évek elején kimondottan nagy divatja volt annak, hogy a frissen érettségizett fiatalembereket elküldték „nyelvtanulási célzattal” világot látni néhány hónapra.
Szeretnél egy jegyet az első osztályra?

A viszonylagos anyagi biztonságban élő családokban evidenciaszámba ment, hogy a gimnázium végeztével a szeptembert nem az egyetemen kezdték a fiatalok, hanem önállóságukat próbálgatva mondjuk Triesztben, Bécsben, Berlinben, vagy valamely európai nagyvárosban, attól függően természeten, hogy mely nyelv magabiztos elsajátítása volt a cél.
Ismerjük például Kosztolányi Dezső múlhatatlan értékű Esti Kornél történeteinek azon darabját, melyben a fiatal Esti apja nagyvonalúságának köszönhetően épp a tengerhez igyekszik egy a fent említett célzattal letelepedni egy kis időre, s a vonaton találkozik azzal a lánnyal, akitől élete első csókját kapja.
Jól kivehető mindebből természetesen az is, hogy ezek a tanulmányutak nem csupán a nyelvtanulásról szóltak: az éppen hogy felnőtté lett ifjak belekóstolhattak a nagybetűs életbe, melynek már akkor is komoly részeleme volt az idegennyelvek magabiztos használata is, Főként egy olyan világban, mint az 1914- 1918 előtt virágzó Osztrák- Magyar monarchia soknyelvű, színpompás kultúrkavalkádja.

Márai Sándor is német újságíróként dolgozik már fiatalon, szinte gyerekfejjel. Történetének izgalmas mementója az Egy polgár vallomásai, érdemes már csak azért is elolvasni a kétrészes regényt, hogy kapjunk egy hiteles képet a korszak polgári életének bevett szokásairól, például arról is, hogy az idegen nyelveken történő, problémamentes kommunikáció nem is lehetett kérdés egy valamit is magára adó polgári családban, lett légyen szó szászokról, magyarokról, csehekről, vagy asszimilálódott zsidókról.

Szerencsére manapság is egyre több fiatal dönt úgy, hogy egy-két hónapot eltölt egy oly országban, melynek nyelvét igazán a magáévá kívánja tenni. Ennél valóban nincs jobb nyelvtanulási módszer.

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük